Nutritarianizm – co to jest i jak wpływa na organizm?

Catering dietetyczny „Z liścia” kieruje się ideą nutritarianizmu. To rodzaj diety, która chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym otyłością, dostarczając organizmowi to, co dla niego najcenniejsze. Jej prekursorem jest amerykański lekarz i dietetyk, dr Joel Fuhrman, który zdając sobie sprawę z uzależniającego działania niezdrowej żywności, zaproponował dietę opartą na skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index). 

Skala ta ocenia produkty żywnościowe pod względem ich „gęstości odżywczej” posługując się wartościami od 1 do 1000. By jeść zdrowo, należy wybierać produkty z możliwie najwyższym współczynnikiem wartości odżywczych w stosunku do ilości zawartych w produkcie kalorii. Co to oznacza? 

Nutritarianizm – przepis na zdrowie 

Nutritarianizm opiera się na nieprzetworzonych produktach spożywczych, w których na 1 kcal przypada najwięcej witamin, minerałów, błonnika, wartościowego tłuszczu, białka oraz antyoksydantów. Produkty takie zapewniają organizmowi odpowiednią ilość łatwo przyswajalnych składników odżywczych i bioaktywnych substancji roślinnych, a tym samym chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, zapewniając witalność i podnosząc odporność. 

Do najbardziej wartościowych produktów należą surowe, zielone warzywa (takie jak jarmuż, rukiew wodna, kapusta, szpinak, brukselka, rukola, rzodkiewka, brokuł, cukinia, bakłażan) oraz owoce (truskawki, jeżyny, śliwki, maliny, czarne jagody czy papaja). Nieco mniej wartości odżywczych mają produkty strączkowe, orzechy i nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. U dołu listy znajduje się nabiał, cukier i żywność wysoko przetworzona, jak napoje gazowane. 

Dieta nutritariańska „Z liścia” w wydaniu Tadeusza Müllera

Kierujemy się ideą nutritarianizmu, dlatego wszystkie diety „Z liścia” opierają się na nieprzetworzonych produktach spożywczych, dobranych w taki sposób, by odpowiadały dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze. Nasze posiłki przygotowuje Tadeusz Müller, znany ze swojej miłości do diety nutritariańskiej.Bazują one na żywności sezonowej, pochodzącej od lokalnych dostawców, w tym surowych warzywach i owocach, roślinach strączkowych, orzechach, pestkach, nasionach i pełnoziarnistych kaszach. Wybrane diety zawierają też posiłki mięsne i rybne, oparte na produktach wysokiej jakości.  

Z myślą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu naszych Klientów, całkowicie wyeliminowaliśmy z diet produkty przetworzone, w tym m.in. rafinowane i utwardzane oleje, słodycze, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku. Dbamy, aby nasze diety były zróżnicowane, a proces transportu i przechowywania nie wpływał na wysoką jakość i doskonały smak dań.